(Voor)oordelen

tumblr_m7ifgl9twG1qkx16go1_500

Elke dag zie je heel veel mensen. Allemaal verschillend en elk persoon is uniek.  Ik kijk graag naar mensen, dit klinkt misschien apart, maar ik vind het bijzonder dat iedereen zo anders is. Helaas denken veel mensen anders, ze denken in vooroordelen en stereotypes. Als je een nieuw persoon voor het eerst leert kennen, heb je binnen 7 seconden al een oordeel klaar. Dat is gewoon natuurlijk, maar probeer altijd op een positieve manier naar iemand te kijken.

Vooroordelen en stereotypes
Meisjes houden van roze, jongens houden van blauw. Mensen met onvoldoendes zijn dom, mensen met goede cijfers zijn nerds. En zo zijn er nog veel meer vooroordelen. Maar waar komen deze nou vandaan? Mensen plaatsen anderen in hokjes. Draagt iemand veel zwart? Gothic. Komt iemand uit het buitenland? Crimineel. En zo gaat het maar door. Mensen scheren groepen mensen over één kam, in plaats van naar het individueel te kijken. Vaak spelen stereotypes hierbij een grote rol. Een stereotype is een beeld wat mensen hebben van een groep mensen, die vaak overdreven is en niet klopt met de werkelijkheid. Vooroordelen en stereotypes zijn allebei bijna altijd negatief. En dat vind ik zo jammer, waarom kunnen we niet positiever over anderen denken?

tumblr_n2u1tcl0pZ1toh2dao1_1280
Een oordeel zegt meer over degene die het zegt, dan over wie het oordeel gaat.
Mensen oordelen automatisch. Dit kan zijn om jezelf beter te laten voelen. Maar anderen omlaag halen maakt jou niet beter. Ook al vellen je hersenen gelijk een oordeel over iemand, je hoeft het niet uit te spreken. Probeer juist positieve dingen in mensen te zien. Elk mens heeft wel iets moois, zowel van binnen als van buiten.

Bijvoorbeeld: Ik hoor anderen achter me een meisje beoordelen. Ze ziet er volgens hun ‘raar’ uit want ze heeft haar haren blauw geverfd. Ze zeggen: ”Ze lijkt wel een dolfijn ofzo”. In plaats van dat ze zeggen: ”Knap dat ze haar haren blauw durft te verven!”
Waarom zou je gelijk iets negatiefs zeggen, terwijl je ook iets positiefs kan zeggen?

tumblr_n3a3g8SgTB1qbidswo1_500

Als je meer op deze manier gaat denken, zul je merken dat je positiever wordt. Niet alleen over anderen maar ook over jezelf. Natuurlijk oordeel ik net als anderen weleens te snel, maar ik probeer er altijd op te letten. Ik probeer altijd mensen eerst te leren kennen voordat ik oordeel. Vaak is dat dan een stuk positiever dan als je gelijkt iemand oordeelt.

Elk mens heeft een verhaal. Oordeel niet voordat je het hele verhaal kent.

 

 

Bronnen van de plaatjes: 
http://ghardin.tumblr.com/post/27915691798/be-curious-not-judgmental-walt-whitman
http://fat-girl-wants-thin.tumblr.com/post/81249068069/yes-on-we-heart-it
http://maylois.tumblr.com/post/80346393530

Advertenties

6 gedachtes over “(Voor)oordelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s