Tips voor acne + eigen ervaring

PicMonkey Collage1123
Zelf heb ik last gehad (en nog steeds een beetje) van acne. Doordat ik het zelf allemaal heb meegemaakt heb ik veel geleerd over de huid en de verzorging. Acne kan erg vervelend zijn en lang duren. Het kan je onzeker maken en zelf zat ik een lange tijd niet lekker in m’n vel. Nu heb bij mij erg opgeknapt is, wil ik graag mijn tips met jullie delen.

Wat is acne nou eigenlijk?
Acne is een medische term voor puistjes. Veel tieners krijgen ermee te maken in de puberteit. De één heeft er meer last van dan de ander. Hormonen en erfelijke aanleg kunnen hierbij invloed hebben. Gelukkig is acne te behandelen, alleen werkt niet alles bij iedereen. Het is dus uitzoeken wat voor jou werkt. De huisarts, dermatoloog, schoonheidsspecialist of huidtherapeut kunnen je hierbij helpen.

 

Tips

 1. Verzorg en reinig je huid elke dag! Mijn schoonheidsspecialiste noemde een goed voorbeeld waarom je jouw huid moet reinigen. Namelijk: Elke dag smeer je van alles op je huid, foundation tot dagcreme. Stel je voor dat je huid een koekenpan is. Je ‘bakt’ er elke dag in en wast de koekenpan alleen met water. Gaan dan alle resten weg? Nee, alle restjes stapelen zich juist op. Zo gaat het ook met je huid. Alle restjes make-up, crème en vuil blijven achter op je huid, als je alleen met water reinigt. Reinig daarom elke dag (het liefst ’s ochtends en ’s avonds) je huid.
  ______________________________________________________________________________________________________
 2. Ga naar de schoonheisspecialist, huisarts, huidtherapeut of dermatoloog. Toen mijn acne begon ben ik als eerste naar een schoonheidsspecialist gegaan. Daar kreeg ik veel advies en dankzij dat heb ik vrij veel geleerd over de huid. Echter mijn acne was heftig, dus gingen we ook naar de huisarts. Daar kreeg ik een crème, genaamd acid a vit creme, die zou kunnen helpen tegen acne. Ik bracht deze ’s avonds voor het slapen gaan op, want je mag er niet mee in de zon. Dit komt omdat het je huid dunner maakt, dus je zou in zon snel kunnen verbranden. M’n huid ging eerst heel erg vervellen, wat ik erg vervelend vond, maar het werd wel beter naderhand. Mocht je acne heftig zijn, dan raad ik je zeker weten aan om naar de schoonheidsspecialist of huisarts te gaan.
  ______________________________________________________________________________________________________
 3. Let op je voeding. Als je ongezond eet, kun je dit vaak terug zien aan je huid. Stop dus met het junkfood en met (teveel) chocola! Ik merk altijd als ik chips eet, dat ik dan weer puistjes krijg. Dus ik eet dat zo min mogelijk. Acne hoeft niet in verbinding te liggen met voeding. Maar het is zeker weten mogelijk!
  ______________________________________________________________________________________________________
 4. Drink genoeg water! Waarschijnlijk ken je deze tip al, maar genoeg water drinken is echt belangrijk. Het zuivert niet alleen je lichaam, maar ook je huid. Zelf drink ik alleen maar water, thee of melk. Frisdrank drink ik helemaal niet. Vooral omdat het (a) ongezond is, (b) veel te veel suiker bevat, (c) omdat ik het niet eens lekker vind en (d) m’n huid is er beter van geworden.
  ______________________________________________________________________________________________________
 5. Ga aan de pil. Dit hoeft niet te werken bij iedereen, maar het kan wel. Vooral als je last hebt van je acne tijdens je  menstruatie. Als je nog jong bent, overleg dan wel even met je moeder/vader. Als zij het goed vinden, kun je naar de huisarts gaan voor advies. Een bijkomend voordeel is dat je ook nog eens regelmatiger je menstruatie hebt.

 

Elke huid is verschillend, dus heeft ook verschillende oplossing nodig. Het kan zijn dat mijn tips voor jou niet werken. 

 

Eigen ervaring
Het begon allemaal toen ik nog in groep 8 zat, ik was ongeveer 11/12 jaar. Ik begon al met make-up dragen en ook kwam helaas de acne opzetten. Foundation of poeders op mijn huid droeg ik niet, dus aan de make-up zal het niet gelegen hebben. Verder gebruikte ik toen totaal nog geen huidverzorging, afgezien van goedkope maskers dan als dat telt als verzorging tenminste.

Eerst viel het me niet echt op, tot ik steeds meer pukkeltjes kreeg. Op een gegeven moment zat binnen een paar maanden mijn hele voorhoofd, wangen en kin eronder. Hierdoor voelde ik me erg onzeker en zat ik niet lekker in m’n vel. Ik ging googlen wat je ertegen kon doen, daardoor begon ik met huidverzorging. Online stond namelijk dat reinigen van je huid het allerbelangrijkste is. Dus dat deed ik. Volgens mij begon ik met een reinigingsgel van Nivea. Helaas vergat ik het vaak om te doen en het werd er ook niet veel beter van.

Mijn moeder kwam met het plan om naar de schoonheidsspecialiste te gaan voor een behandeling en advies. Ik weet nog wel dat de eerste behandeling daar niet erg fijn was. De salon en de specialiste waren super hoor, daar lag het zeker niet aan. Maar door mijn vele pukkeltjes moest er ook vrij veel uitgeknepen worden. Toch besloten we om door te gaan met de gezichtsbehandelingen, dit was dan 1x in de 8 weken.

Just so you know: Er volgen nu foto’s van mijn acne. Mocht je niet tegen plekjes/puistjes kunnen, kijk dan niet verder.

SAM_04612
Voorhoofd

SAM_0466(2)
Zijkant van m’n gezicht (dit was aan beide kanten zo)

SAM_0462(2) Kin

SAM_0465(2)
Deze foto is helaas onscherp, maar je ziet wel goed alle rode plekjes en pukkeltjes

 De foto’s die je hierboven ziet zijn in het voorjaar van 2013 genomen. Het was toen al ‘beter’ dan het eerst was. Terwijl het er nog steeds vrij heftig is. Je ziet ook veel plekjes die ik heb open gekrabd. Erg stom, want daar werd het alleen maar erger van. Op dit moment ging ik wel al naar de schoonheidsspecialist.

IMG_20140321_073733Voorhoofd

IMG_20140321_073704Zijkant van m’n gezicht

IMG_20140321_073725
Andere zijkant van m’n gezicht

IMG_20140321_073717(2)
Kin

Dit is van een paar maanden geleden. Zoals je kan zien gaat het zoveel beter dan op de vorige foto’s. De zijkanten van m’n gezicht zijn opgeknapt, mijn voorhoofd ook en mijn kin grotendeels ook. Inmiddels ging ik hier ook al een hele tijd naar de schoonheidsspecialist. En ik ben naar de huisarts geweest, waarover ik straks meer zal vertellen.

P1090254Voorhoofd


P1090250
Zijkant van m’n gezicht/wang. Je ziet linksonder een muggenbult btw, dus geen pukkeltje.


P1090251

Andere zijkant van m’n gezicht/wang


P1090249
Kin (ik zie net dat ik hier de foundation niet er goed heb afgehaald, sorry!)

Deze foto’s heb ik vandaag gemaakt. Het is zoveel opgeknapt! Ik ben er echt heel erg blij mee. Het enige waar ik nog last van heb is roodheid (maar dat ligt aan mijn gevoelige huid), littekentjes en onzuiverheden. Maar als je het vergelijkt met eerst, is het al stukken beter.

 

Hopelijk heb je (als je last hebt van acne) wat aan mijn tips gehad! En aan mijn eigen ervaring met acne kun je zien, dat het uiteindelijk echt beter wordt! Bedenk trouwens wel dat je echt niet de enige bent. Bijna iedereen heeft weleens pukkeltjes, de één alleen wat erger dan een ander. Maar er is hoop 😉

Advertenties

7 gedachtes over “Tips voor acne + eigen ervaring

 1. Je huid ziet er nu echt prachtig uit! Ik heb ook jarenlang acné gehad en samen met de dermatoloog heb ik pilletjes hiervoor genomen. Deze pillen waren redelijk zwaar en ik moest daarom elke maand mijn bloed laten trekken om te zien of alles nog oké was. Door de pilletjes had ik super droge huid, maar ik merkte wel resultaat. Nu is mijn huid helemaal egaal en af en toe een puistje, maar dat is normaal!

 2. Ik heb het zelf ook gehad maar niet zo erg als jij helaas had. Maar het ziet er nu weer super goed uit 🙂 En denk er om; blijf goed voor je huidje zorgen en denk er niet aan dat het terug komt 😉 Als je denkt dat het terug komt, dan zal het ook terugkomen.

 3. Pingback: Afgelopen week: proefles yoga, leren & schoonheidssalon |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s