Weet jij precies wat je eet? #1

winkels-fotograaf
Vorige week had ik een betoog voor Nederlands die je moest presenteren. Presenteren is niet echt een grote hobby van me, dus daarom koos ik een onderwerp waar ik veel mee heb. Wij eten thuis veel biologisch, natuurlijk en gezond eten. Dus koos ik als stelling: Voedsel moet weer natuurlijk, veilig en eerlijk worden. Ik heb alle informatie in drie delen opgesplitst, aangezien het vrij veel tekst is. In deze blogpost lees je het eerste deel.

”In de prehistorie pakten we onze speer als we zin in een stukje vlees hadden, of plukten we vruchten zo van de bomen. Niemand hoefde ons te vertellen wat goed of slecht voor ons was. Van cholesterol, hart-en vaatziekten, diabetes en vetzucht hadden we nog nooit gehoord. Nu jagen en verzamelen we in de supermarkt, een jachtterrein waar de gebraden kippetjes (plus zakken chips, oranjekoeken en hopjesvla) ons zo in de mond vliegen. Voor dat gemak betalen we een hoge tol: overgewicht en type 2-diabetes zijn een epidemie geworden en het aantal gevallen van kanker en hart- en vaatziekten is tot recordhoogte gestegen. Niemand twijfelt eraan dat deze rampspoed mede wordt veroorzaakt door wat we eten.”
Citaat uit De Boodschappencoach van Ralph Moorman.

Dit was mijn inleiding voor de presentatie, ik vond dit stuk uit de Boodschappencoach zo goed en waar geschreven. Vandaar dat ik dit als inleiding koos. In de Boodschappencoach staan producten uit de supermarkt die aan- of afgeraden worden. Erg handig!

Voedsel moet weer natuurlijk, veilig en eerlijk worden.

2012-05-31-09-48-45.suiker vergelijk frisdrank

Natuurlijk zodat we weer voedsel kunnen eten zonder foute e-nummers en andere toevoegingen. E-nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurde hulpstoffen die aan het eten worden toegevoegd. Deze hulpstoffen kunnen ervoor zorgen dat het product langer houdbaar is, er mooier uitziet of anders smaakt. Ze zijn wel goedgekeurd maar, dat neemt niet weg dat de meeste E-nummers heel slecht voor je gezondheid zijn. Deze slechte E-nummers kunnen zorgen voor heftige bijwerkingen zoals onder andere krampen, hoog cholesterolgehalte of nierproblemen. En dat zit dan in eten uit de supermarkt wat je waarschijnlijk dagelijks eet. Er zijn ook natuurlijk E-nummers die niet slecht zijn. Helaas worden op verpakkingen de moeilijke namen van E-nummers vaak uitgeschreven, waardoor je niet zomaar weet welke goed of slecht zijn.

Door alle kunstmatige zoetstoffen en allerlei andere toevoegingen zijn meerdere welvaartsziektes ontstaan. Vetzucht en diabetes type 2 zijn hier voorbeelden van. Ook de aantallen van hart-en vaatziekten zijn behoorlijk gestegen. Meerdere studies bewijzen dat ons voedsel hier een grote rol in speelt. Natuurlijke producten eten kan dus helpen bij voorkomen van deze ziekten.
hsfile_236859

 

Note: Ik heb hier lang aan gewerkt, kopïeren van dit betoog is niet toegestaan!

Bronnen:
http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2014/afleveringen/06-02-2014/niet_vermeld_op_ingredientenlijst
http://jessevandervelde.com/top-10-e-nummers-en-toevoegingen-die-je-beter-zou-vermijden/
http://www.biolicious.nl/?p&a=mod_news-view-item&id=29
De Boodschappencoach – Ralph Moorman

 

 

Advertenties

4 gedachtes over “Weet jij precies wat je eet? #1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s