Weet jij precies wat je eet? #2

donna-guarda-scaffali-in-un-supermercato
Een paar weken terug had ik een betoog voor Nederlands die je moest presenteren. Presenteren is niet echt een grote hobby van me, dus daarom koos ik een onderwerp waar ik veel mee heb. Wij eten thuis veel biologisch, natuurlijk en gezond eten. Dus koos ik als stelling: Voedsel moet weer natuurlijk, veilig en eerlijk worden. Ik heb alle informatie in drie delen opgesplitst, aangezien het vrij veel tekst is. In deze blogpost lees je het tweede deel.

Voedsel moet weer natuurlijk, veilig en eerlijk worden.


Veilig
 zodat de consument weet wat hij eet. Zodat er geen voedselschandalen meer zullen plaats vinden. Een tijdje terug werd er bijvoorbeeld paardenvlees aangetroffen in vlees dat verkocht werd als rundvlees. Aan het begin van dit jaar kwam dit weer voor. Ook zijn de etiketten van producten in supermarkten vaak misleidend. Fabrikanten proberen consumenten op allerlei manieren te verleiden om hun product te kopen. De consument heeft daardoor vaak moeite met het lezen van de etiketten. Dit komt bijvoorbeeld doordat er op de etiketten verschillende eenheden staan. Een toetje bestaat dan bijvoorbeeld uit 5 porties, terwijl je deze in 1 keer op eet. Hierdoor lijkt het alsof er minder suiker inzit, terwijl dit niet zo is. De lijn tussen informeren en misleiden is te dun.

Laatst werd in het programma Keuringsdienst van Waarde ook onthuld dat er in brood mensenhaar zit. Mensenhaar bevat veel van een stof genaamd L-cysteïne en dit is een broodverbetermiddel. Dit middel wordt door veel bakkers in Nederland gebruikt. De meeste L-cysteïne wordt geproduceerd in China, daar bestaan er zelfs speciale bedrijven voor. Die halen het geknipte haar op bij kapperszaken en later wordt dit gescheiden van wattenstaafjes, sigaretten en ander vuil wat er tussen zit. Volgens de Europese regelgeving is het gebruik van menselijke producten in voedsel verboden, maar L-cysteïne wordt ook verhandeld binnen Europa.

tkqn3f9w6xber22io0f7j13oq

 

Note: Ik heb hier lang aan gewerkt, kopïeren van dit betoog is niet toegestaan!


Bronnen:
http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2014/afleveringen/06-02-2014/niet_vermeld_op_ingredientenlijst
http://jessevandervelde.com/top-10-e-nummers-en-toevoegingen-die-je-beter-zou-vermijden/
http://www.biolicious.nl/?p&a=mod_news-view-item&id=29
De Boodschappencoach – Ralph Moorman

 

 

Advertenties

2 gedachtes over “Weet jij precies wat je eet? #2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s