Weet jij precies wat je eet? #3

overval-in-supermarkt-voorkomen1
Laatst had ik een betoog voor Nederlands die je moest presenteren. Presenteren is niet echt een grote hobby van me, dus daarom koos ik een onderwerp waar ik veel mee heb. Wij eten thuis veel biologisch, natuurlijk en gezond eten. Dus koos ik als stelling: Voedsel moet weer natuurlijk, veilig en eerlijk worden. Ik heb alle informatie in drie delen opgesplitst, aangezien het vrij veel tekst is. In deze blogpost lees je het derde deel.

Voedsel moet weer natuurlijk, veilig en eerlijk worden.


Eerlijk
 voor de mens en het dier. Voor het vlees in de supermarkt lijden enorm veel dieren in de bio-industrie. In deze industrie worden dieren behandeld als voorwerpen, hun welzijn doet er niet toe. Ze leven in massale fabrieken waar ze op elkaar gepropt zitten. Alles moet zo snel mogelijk tegen minimale kosten. Ook worden de dieren aan hun omgeving aangepast zodat ze elkaar niet verwonden of doden. Dit gebeurt met pijnlijke ingrepen: bij kippen worden de snavels afgeknipt, bij varkens de staart en bij kalfjes worden de hoorns weggebrand. De dieren hebben door de stress een lage weerstand en worden snel ziek. Daarom krijgen ze antibiotica door het voer. Na een leven dat geen leven was, worden ze geslacht om uiteindelijk te eindigen in de supermarkt als bijvoorbeeld een kiloknaller. En dit allemaal voor het vlees dat mensen kopen in de supermarkt.

De meeste mensen eten elke dag van de week vlees, terwijl dit eigenlijk helemaal niet goed is. Veel vlees eten is niet goed voor de mens. In vlees uit de bio-industrie zitten ook resten van antibiotica. De bacteriën in je lichaam kunnen resistent worden tegen deze antibiotica waardoor dit medicijn onbruikbaar wordt om mensen te genezen. Ook is de bio-industrie milieuonvriendelijk door het mestoverschot die de vele dieren produceren. Daardoor ontstaat namelijk veel ammoniak, wat een oorzaak is van het verontreinigen van drinkwater. Ook kost het veel water en energie waardoor het broeikaseffect wordt versterkt.

e3c81647-0f26-46be-af85-280797eb3cec_bio industrie_opt 600px
Het enige nadeel aan biologisch en onbewerkt voedsel is, dat het vaak duurder is. Dit komt onder andere doordat de productiekosten hoger zijn. Biologisch vlees is bijvoorbeeld duurder omdat, de dieren in betere omstandigheden leven en ook beter voedsel krijgt. Daar komen meer kosten bij kijken dan bij de bio-industrie. Nog een voorbeeld is dat ‘’gewone’’ appelsap goedkoper is omdat, hier meer water en suiker in zit dan sap. In biologische appelsap zit geen water of andere hulpstoffen toegevoegd, er zit gewoon puur sap in. Dan heb je dus meer van het product nodig om een fles te vullen, dus vrij logisch dat het meer kost.

Door het bewerkte eten zijn een welvaartsziekten ontstaan zoals vetzucht, diabetes type 2 en hart -en vaatziekten. Dit betekent voor zowel de burger als voor de overheid dat ze meer geld kwijt zijn aan zorg. Als mensen gezonder en natuurlijker gaat eten, zullen de aantallen van ziektes verminderen. Ook de zorgkosten gaan dan omlaag waardoor de zorgpremie lager wordt en mensen meer geld kunnen uitgeven aan gezond voedsel.

SONY DSC

Als voedsel weer natuurlijk, veilig en eerlijk wordt, dan zal dit positief effect hebben op de gezondheid van mensen.

 

Note: Ik heb hier lang aan gewerkt, kopïeren van dit betoog is niet toegestaan!

Bronnen:
http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2014/afleveringen/06-02-2014/niet_vermeld_op_ingredientenlijst
http://jessevandervelde.com/top-10-e-nummers-en-toevoegingen-die-je-beter-zou-vermijden/
http://www.biolicious.nl/?p&a=mod_news-view-item&id=29
De Boodschappencoach – Ralph Moorman

 

Advertenties

5 gedachtes over “Weet jij precies wat je eet? #3

  1. Leuk onderwerp voor je betoog zeg! Ik eet ook het liefst biologisch en onbewerkt voedsel. Jammer idd dat dat duurder is maar wel logisch. Gelukkig heb ik het er vaak wel voor over, of ik doe een mix van biologisch en niet biologisch.

    • Dankjewel! Leuk om te lezen dat jij ook graag biologisch voedsel eet. Helaas is het inderdaad wel wat duurder. Gelukkig zijn er ook veel gezonde dingen, die wel goedkoop zijn. Denk aan havermout (40 cent ongeveer) etc. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s